Skam og skyld

Skam og skyld

Mange mennesker oplever, at de føler skyld eller skam forbundet med deres seksualitet. For nogle bliver skammen så alvorlig, at de må have hjælp fra en sexolog til at slippe af med den.

Skam og skyld kan være årsag til en masse seksuelle dysfunktioner. Orgasmeproblemer, tidlig/sen sædafgang, rejsningsproblemer, blufærdighed der hæmmer seksualiteten og tilbageholdt lyst er nogle af de udfordringer, der udspringer af skam og skyld

Hvorfor er det så, det er så svært at slippe af med skammen og skylden? Skam og skyld kommer sig blandt andet af vores kultur, religion og opdragelse. Piger bliver opdraget til at være” pæne” piger, og fy ha da hvis den lille dreng piller ved sin tissemand, fordi den stritter. Den stakkels lille dreng kommer til at forbinde rejsningen med noget, der er helt forkert, og pigen kan opleve en konflikt mellem det at have lyst og forventningen om at være en pæn pige. Ens seksualitet bærer præg af, hvor åbne eller tilbageholdende forældrene har været omkring deres seksualitet.

Slip af med arvesynden – få et sundt sexliv

I den vestlige verden har Kristendommen desværre bidraget til følelsen af skyld og skam, fordi kirken gennem mange år har betragtet seksualitet som noget syndigt. Her har seksualiteten traditionelt set kun været acceptabel, når den har handlet om reproduktion. Dogmet om, at sex kun er tilladt indenfor ægteskabet, påvirker vores syn på sex den dag i dag, og der er massevis af eksempler på, at det kristne syndsbegreb er kædet sammen med seksualiteten.

Nogle præster mener dog, at der er masser af sex i biblen, og ser derfor på seksualiteten i et mere naturligt lys. Jeg kan anbefale bogen ”Med gud i sengen”, som er skrevet af præsten Poul Joachim Stender.

Kirken skal ind på sexmarkedet. Det er på tide, at der højlydt bliver fokuseret på jaerne til sex i de hellige skrifter i stedet for nejerne…..Biblen er en sexglad bog, og mennesket er skabt som et erotisk væsen af en erotisk gud. Den menneskelige livskraft, der også indbefatter seksualiteten, er guds åndedrag i os.

– Poul Joachim Stender, “Med gud i sengen”

En sexolog kan hjælpe klienten i processen med at slippe skam og skyld.