Sygdom og seksualitet

Sygdom og seksualitetHvis man rammes af sygdom, er der stor risiko for, at man også rammes på seksualiteten. Det kan være sygdommen i sig selv, der er årsagen, eller den medicin man tager, der har seksuelle bivirkninger. I disse tilfælde er der rigtig mange, der afviser sin partner, og det er smertefuldt for begge parter.

En sexolog kan hjælpe, når sygdom og seksualitet skal forenes

I stedet for at afvise er det vigtigt at sætte ord på, hvis der er noget der gør ondt, hvor det gør ondt, samt hvad man tænker og hvad man føler omkring sit seksuelle selvbillede. På den måde føler partneren sig ikke afvist og har mulighed for at tage hensyn til eventuelle smerter og/eller dysfunktioner. Man kan sammen tænke alternative stillinger, hvis yndlingsstillingerne er smertefulde. Er det ikke muligt at finde en ordentlig stilling, kan man kontakte en sexolog eller anden fagperson for inspiration.

Nærvær, berøring og intimitet er vigtigt for alle mennesker også under sygdom. Berøring skaber ro og glæde, dette gælder alle uanset sygdom eller handicap. Sex kan ligefrem være et frirum med nydelse i en ellers måske smertefuld hverdag. Er man single, er det vigtig at huske onanien. Under orgasmen udskilles hormoner, der smertelindrer, virker beroligende, sænker blodtrykket, giver glæde og energi. Et godt sexliv kan medvirke til, at man kan få flere ressourcer til at klare en vanskelig hverdag.